Dinoscheet warmde aarde op


Grazende dinosauriërs produceerden mogelijk voldoende methaan om het prehistorische klimaat natter en warmer te maken dan het al was.

We weten inmiddels dat koeienscheten een aardige bijdrage leveren aan het huidige broeikaseffect. Maar de dinosauriërs konden er miljoenen jaren geleden ook wat van. De plantenetende sauropod kon met zijn gasuitstoot zelfs het klimaat verder hebben opgewarmd, volgens Engels onderzoek in het tijdschrift Current Biology.

De sauropoden, bekend om hun gigantische afmetingen en lange nekken, kwamen 150 miljoen jaar geleden overal voor. Elke vierkante kilometer kwam je er wel enkele tot tientallen tegen. En net als bij koeien hielpen methaanproducerende bacteriën hun spijsvertering op gang te houden. En dat had effect: gezamelijk stootten de dinosauriërs circa 520 miljoen ton van het broeikasgas per jaar uit. Dat is vergelijkbaar met de totale moderne uitstoot van mens én dier.

Dat de methaanuitstoot van de sauropod zo hoog lag, had waarschijnlijk te maken met hun lichaamsgewicht. Hoe zwaarder het dier, hoe groter de gasproductie. En met zijn gemiddeld 20 ton aan gewicht deed de de sauropod de huidige koe met een schamele 600 kilogram maar verbleken.

Follow Faqtman on Twitter