Dinosauriërbloed gevonden


Engelse wetenschappers hebben in de 75 miljoen jaar oude overblijfselen van een dinosaurus rode bloedcellen ontdekt. De vondst kwam als een verrassing voor de onderzoekers, omdat de juist fossielen uit de Krijt periode vaak in een zeer slechte staat verkeren.

De fossielen zijn stukken uit de Sternberg en Cutler Collectie van het Londense Natural History Museum. Daaronder was ook een stukje van een dinosaurusklauw. Daarin ontdekten ze eivormige structuren met een dichte kern (foto). Zoals het team van het Imperial College in Londen in het tijdschrift Nature Communications meldt, zijn deze structuren vergelijkbaar met de rode bloedcellen van moderne emoes.

Als het bij de gevonden structuren gaat om rode bloedcellen, zou deze vondst kunnen leiden tot een beter begrip van dinosauriërs. Het vertelt ons vooral wanneer deze dieren een vogelachtige stofwisseling hebben ontwikkeld, zeggen de onderzoekers. Maar een meer gedetailleerde studie is nodig om deze veronderstelling te bevestigen. Tot nu toe gingen paleontologen er van uit dat eiwitten desintegreren na maximaal vier miljoen jaar.