De hoorn, de meteoor en de dood


Het was inderdaad een meteoor die het einde van de dinosauriërs inluidde, zo zeggen onderzoekers van Yale universiteit.

Sinds het begin van de jaren negentig zijn wetenschappers het er over eens dat het plotselinge verdwijnen van de dinosauriërs waarschijnlijk te maken heeft met de inslag van een meteoor. Belangrijk in deze theorie is de zogenoemde K-T grens, een overgang in aardlagen zonder (onder) en mét (boven) iridium. Deze stof kwam oorspronkelijk bijna niet op aarde voor, maar wel in meteoren.

De triceratops. Het gevonden deel is de hoorn op de snuit. Afbeelding: Nobu Tamura.

Het voorkomen van iridium boven de K-T grens duidt dus op een grote inslag ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Rond diezelfde tijd zijn de dino’s uitgestorven. Het probleem zit in het woordje ‘rond’, want bijna alle fossielen van dinosauriërs zijn tot nu toe een behoorlijk eind onder de K-T grens gevonden. Daardoor zijn sommige onderzoekers gaan twijfelen, waren de dino’s niet al lang verdwenen toen de meteoor insloeg?

Maar de theorie van uitsterving door inslag heeft een zetje in de rug gekregen. Onderzoekers van Yale universiteit in de Verenigde Staten hebben bij Hell Creek, Montana, een deel van een Triceratops gevonden op slechts 13 centimeter onder de K-T grens. Dat betekent niet dat de theorie nu automatisch waar is, maar het neemt wel een hoop twijfel weg.

Een tweede of zelfs derde vondst van fossielen in de juiste aardlaag zou definitief bevestigen dat het inderdaad een meteoor is geweest die de geschiedenis van de aarde ingrijpend heeft veranderd.

Follow Faqtman on Twitter