Dino’s hadden al rugpijn


Rugpijn is een van meest voorkomende aandoeningen die de mensheid plaagt. Vaak wordt gesuggereerd dat we zo veel rugpijn hebben, omdat we te veel zitten. Onze moderne levensstijl zou de pijn veroorzaken. Dat kan misschien waar zijn, maar het fenomeen rugpijn is veel ouder dan de uitvinding van de stoel. Zelfs dinosauriërs hadden er al last van.

Medewerkers van het Berliner Museum für Naturkunde hebben een van hun dino-skeletten goed onderzocht. Daarbij keken ze vooral naar de rug van hun Angistorhinopsis ruetimeyeri, een krokodilsauriër. Hun conclusie? Het beest had last van spondylartropathie, een aandoening waarbij er kleine maar pijnlijke vergroeiingen optreden aan ruggenwervels. De krokodilsauriër had 220 miljoen jaar geleden behoorlijke pijn aan zijn rug.

De vergroeiingen zullen voor ontstekingen hebben gezorgd. Dat lijkt op de aandoening artritis die de mensheid tegenwoordig vooral in de rug plaagt. Mensen kunnen pijnstillers nemen, de dino heeft een ellendig en pijnlijk leven geleid dat waarschijnlijk enige tientallen jaren duurde.