Dino’s groeiden bijna hele leven lang


Paleontologen die fossielen van overleden dieren onderzoeken weten: grote botten betekent een volwassen dier dat gestopt is met groeien, kleinere botten een jonkie dat nog volop in de groei was. Maar een ontdekking van Jack horner van de Museum of the Rockies in de Amerikaanse staat Montana zet deze gouden regel volledig op zijn kop. Een volwassen dinosauriër groeit namelijk nog lange tijd door, ontdekte hij.

Horner en zijn collega’s sneden dinofossielen van de museumcollectie open en bekeken de buitenste lagen van het botweefsel. Daarin zagen ze tot hun verrassing tekenen van groei: er bevonden zich kanaaltjes die bestemd waren voor de groei van nieuwe bloedvaatjes en flink wat osteocyten (botvormende cellen). Die tekenen verwacht je normaal alleen aan te treffen in de botten van jonge dieren.

Vooral de allosaurus (de grootse roofdino uit het tijdperk Jura) uit de collectie ving de aandacht. Deze was al 13 jaar oud en 10 meter lang, maar was nog steeds hard aan het groeien toe hij stierf. Ook bleken de zes Tyrannosaurus rex-exemplaren nog volop in de groei toen ze het loodje legden.

Overigens denk Horner dat de dinosauriërs in hun volwassenheid niet zo zeer groter of langer worden, maar dat ze vooral massiever worden. Een mogelijke nieuwe regel dus voor paleontologen die dino’s onderzoeken: hoe dikker de botten, hoe ouder het dier.

De onderzoekresultaten werden bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Society of Vertebrate Paleontology.

Foto: uit het Indroda Dinosaur and Fossil Park (India), door Chobist.