Dino voetafdrukken in Australische rotsen


voetafdruk dinosaurier

De westkust van Australië is niet het makkelijkste gebied voor paleontologen om te onderzoeken. Je hebt er extreem hoge temperaturen, haaien en krokodillen. Maar weet je die te trotseren, dan liggen er langs de vloedlijn grootse dingen op je te wachten. Vondsten die duidelijk maken dat 130 miljoen jaar geleden nog bijzonderder dieren hier rond struinden. Zoals de dinosauriërs die deze voetafdrukken achterlieten.

In het The Journal of Vertebrate Paleontology vertellen onderzoekers van de Queensland universiteit hoe een strook van 25 kilometer kust boordevol overblijfselen van de dino’s ligt, als je maar weet hoe te zoeken. De streek heet Walmadany en alleen met eb komen de rotsen boven water die de afdrukken bevatten. Deze is met 1,75 meter echter extreem groot.

Het gaat waarschijnlijk om de afdruk van een sauropod, een groot dier met een lange nek en een vegetarisch dieet. Maar in de buurt zijn ook sporen van stegosaurussen gevonden. Het is voor het eerst dat paleontologen aanwijzingen vinden dat deze dieren in Australië leefden. Ook theropoden hebben afdrukken achtergelaten. Die kennen de meeste leken nog uit de film Jurrasic Park, waarin verse afdrukken van dit dier een belangrijke rol spelen.

De oorspronkelijke inwoners van Australië wisten al van de afdrukken. Ze bedachten dat de typische drietenige afdruk van de theropod afkomstig was van Marala, een god die half man, half emoe was. Hij zou als een soort wetgever de Aboriginals hebben verteld hoe ze moesten leven. De nazaten van deze oorspronkelijke bewoners, de Goolarabooloo, hebben de universiteit vijf jaar geleden toch toestemming gegeven om de kustlijn te onderzoeken.

Bijna waren deze ontdekkingen echter niet gedaan. De overheid heeft aardgas in de omgeving ontdekt en wilde uitgerekend aan deze kust gaan boren. Daarbij zouden veel sporen onherstelbaar zijn beschadigd. Gelukkig is die beslissing teruggedraaid; de hele regio is nu uitgeroepen tot nationaal erfgoed.