Dino vloog per ongeluk


Hebben dino’s vliegles genomen of liepen ze per ongeluk hard tegen een heuvel op? De wetenschap achter ‘flap-rennen’.

Zoals de mens ooit heeft leren lopen, zo hebben vogels ooit leren vliegen. Amerikaanse wetenschappers weten nu hoe ze dat onder de knie hebben gekregen: per ongeluk.

Het toverwoord bij het leren vliegen blijkt ‘flap-rennen’. Bij deze techniek rennen de vogels heel hard en laten hun vleugels flapperen/fladderen. Dit leert de jonge vogels vliegbewegingen maken. Uit experimenten blijkt dat een heuveltje helpt om op te stijgen. Hierbij gebruikt de vogel het stijgende deel van de heuvel of helling.

Opvallend is dat vogels doorgaan met ‘flap-rennen’ als ze al kunnen vliegen. Dit wanneer ze snel afstanden willen overbruggen maar tegelijkertijd energie willen besparen. Tijdens deze manier van voortbewegen gebruikt een vogel slechts 10% van de energie die het nodig zou hebben om te vliegen.

Wetenschappers denken dat dinosauriërs ook al ‘flap-renden’ om afstanden te overbruggen. En dat die toevalligheid hen, wellicht met hulp van een heuveltje, heeft laten evolueren tot een vliegend dier; een vogel.

Foto: Kenjonbro

Follow Faqtman on Twitter