Dino met een hanenkam


Hadden we vorige week de oranje dino, nu wordt het nog gekker. Dino´s hadden een hanenkam en sproetjes.

154877897_a299d80baa_b

Ze waren dus helemaal niet zo gewoon als wij dachten, die dino´s. Vorige week bleek al dat sommige dinosaurussen oranje waren maar nu blijkt ook dat enkele roestrode plukjes haar op hun hoofd hadden. Deze ontdekking is gedaan door wetenschappers van Yale University die een illustratie hebben gemaakt van hoe deze gekke dino er uit zou hebben gezien.

Hiervoor gebruikten de aanwijzingen uit een fossiel dat in China gevonden is. Zo hadden deze dinosauriërs naast een hanenkam-achtige kuif ook sproeten. De wetenschappers vonden een zogenoemd melanoom substantie dat zorgde voor kleur op de fossiel van de Anchiornis huxleyi, een theropode dinosauriër met vier vleugels.

Deze dinosauriër leefde 150 miljoen jaar gelden in het laatste deel van het Jura-tijdperk. Professor Richard Prum zegt dat de dino niet zomaar een klein bosje veren had. “het was een schepsel met een duidelijke bos veren”. De sproeten patronen op de ledematen waren volgen Prum waarschijnlijk bedoelt voor communicatie en zou voor het aantrekken van andere dinosauriërs kunnen hebben gediend.

Foto: Flickr