Dino disco in Schotland


dino disco

Op het eiland Skye hebben paleontologen honderden dinosaurussporen ontdekt – de eerste ooit in Schotland. De tot 70 centimeter grote voetafdrukken zijn 170 miljoen jaar oud en zijn van 15 meter hoge herbivoren. Het zijn er zo veel, dat er een hele kudde moet hebben rondgestampt. Samen met sporen in de Franse Alpen en Spanje, behoren ze tot de duidelijkste afdrukken van Europa.

Op Skye zijn eerder botten en tanden van dino’s gevonden. Ze liepen daar 160 tot 185 miljoen jaar geleden rond, toen het eiland deel uitmaakte van een lagune. Er kwamen daar Sauropoden voor, tot 10 ton zware dieren met een lange nek. Ze aten planten en trokken in kuddes rond, zoals ook weer uit de pootafdrukken blijkt.

Wat vooral opvalt, is hoeveel afdrukken er zijn. De onderzoekers, die hun vondst beschrijven in het vakblad Scottish Journal of Geology, noemen de plek ook wel de ‘dino-disco’, omdat het lijkt alsof er een feestje is geweest. Ze hopen uit de grote hoeveelheid zaken te kunnen leren over het gedrag van de dieren.