Dino die tussen de vogels vloog


pterosaurus

Paleontologen hebben een kleine vliegende sauriër ontdekt die waarschijnlijk samen met hedendaagse vogels heeft geleefd. De Pterosauriër was zo groot als een zilvermeeuw, veel kleiner dan andere sauriërs. Deze soort leefde 77 miljoen jaar geleden en had een spanwijdte van slechts anderhalve meter.

Een fossiel van het dier is ontdekt door de University of Southampton (GB) en betekent een doorbraak in onze kennis van vliegende sauriërs. Niet eerder werd een fossiel gevolgen dat zo klein was en relatief kort geleden leefde. De theorie was eerder dat de eerste vogels de sauriërs hebben verdrongen, maar dat klopt dus niet. Dankzij deze Pterosauriër weten we nu dat ze zich aanpasten en samen met de vogels leefden.

Waarom is nooit eerder een fossiel van deze vlieger ontdekt? Paleontologen denken dat de holle botten van deze dieren niet makkelijk fossiliseerden. Dit exemplaar is wellicht door uitzonderlijke omstandigheden bewaard gebleven. Het werd gevonden op Hornby Island in het Canadese British Columbia. Dat kan ook verklaren waarom er geen andere kleine vliegende sauriërs worden gevonden, inclusief jonge exemplaren van grotere soorten.

De bestudering van dit exemplaar gaat verder, vooral om te ontdekken hoe de relatie tussen dit dier en de eerste vogels was. Waarom bleven zij wel in leven en stierf de kleine sauriër uiteindelijk uit? De hoop is dat de botten dat verhaal ook vertellen.