‘Dino’s waren waterdieren’


Hoe kan het toch dat archeologen wel voetprinten van dino’s hebben gevonden maar geen sleepsporen van hun staarten? En hoe hield zo’n joekel van een dinosaurus zijn evenwicht op die kleine pootjes? Het zijn vragen die wetenschapper Brian Ford eigenlijk maar op een manier kan beantwoorden: “Ze leefden in niet op het land, maar in het water.”

Filmposter van 'Jurrasic Park'

Celbioloog Brian Ford van de universiteit van Cambridge is ervan overtuigd dat alles dat we tot nu toe over dinosaurussen hebben geleerd, niet klopt. Vergeet de film ‘Jurassic Park’ waar de beesten door de bossen banjeren, stiekem waadden ze de hele dag in plassen van gemiddeld 25 meter diep.

“Dinosaurussen hebben een groot bonkig lijf en een gespierde staart die ontworpen lijkt om de beesten vooruit te drijven en te sturen”, legt de bioloog uit in het wetenschappelijke tijdschrift Laboratory News. “In de tijd dat de dinosaurussen leefden, bestond het grootste gedeelte van de planeet uit water. En dat water hielp de dinos hun lichaamsgewicht dragen, hun lichaamstemperatuur te regelen en voorzag hen van voedsel.”

Fort verklaart stellig: “Ik weet zeker dat dinosaurussen voornamelijk waterdieren waren. Al het wetenschappelijk onderzoek, alle kunst en alle Hollywoodfilms moeten opnieuw worden gemaakt.” Hij is trouwens niet de eerste die opvallende dingen over dinosaurussen beweert, eerder schreven wetenschappers dat sommige dino’s oranje waren.

Follow Faqtman on Twitter