Dikke truckers maken vaker brokken


Met vaak lange uren in zittende houding en stress kun je het beroep van vrachtwagenchauffeur niet bepaald gezond noemen. Het is dan ook niet gek dat eerder onderzoek al aantoonde dat truckers vaak niet voldoende slaap krijgen en meer geneigd zijn te roken en overgewicht te hebben. Dat laatste lijkt nu ook tot meer ongelukken te leiden. Dat blijkt uit onderzoek van gedragseconoom (en voormalig vrachtwagenchauffeur) Stephen Burks van de University of Minnesota (VS).

Burks en collega’s volgden 744 chauffeurs in hun eerste twee jaar op de vrachtwagen en kerfden het aantal botsingen waarin ze betrokken raakten. De truckers met een body mass index (BMI) groter 35 (ernstig overgewicht) bleken 50 procent meer kans te hebben op het maken van brokken dan hun collega’s met een normale BMI. De resultaten zijn te lezen in het vakblad Accident Analysis & Prevention.

Het effect is volgens Burks mogelijk te verklaren door slaapapneu. Deze stoornis komt vaker voor bij mensen met overgewicht en leidt tot slaperigheid overdag. Maar ook een normale vermoeidheid (van het meezeulen van die extra kilo’s) en een verminderde behendigheid achter het stuur (lastiger sturen met een dikke buik) kan de oorzaak zijn.

Follow Faqtman on Twitter