Dikke muren tegen tornado’s


Als het aan Rongjia Tao van de Temple University in Philadelphia ligt krijgt Amerika straks haar eigen versie van de Chinese muur. De natuurkundige wil drie muren van 300 meter hoog en 50 meter breed bouwen zodat Amerikanen die in Tornado Alley wonen niet langer hoeven te vrezen voor hun leven.

Tao legt zijn plan als volgt uit aan USA Today: ‘Als we drie grote muren bouwen die van het oosten naar het westen gaan: een door Noord Dakota, een langs de grens van Kansas en Oklahoma richting het oosten en eentje door het zuiden van Texas en Louisiana zullen er geen gevaarlijke tornado’s meer voorkomen in de Tornado Alley.’

Deze regio van Amerika wordt geteisterd door tornado’s omdat een koude en een warme luchtstroom elkaar boven deze grote open vlakte treffen. Dat zorgt voor een boel turbulentie en heftige tornado’s. Volgens Tao zou de regio sowieso minder last hebben van dit verschijnsel als er bijvoorbeeld een bergketen zou zijn die de luchtstroom onderbreekt. Gezien het land daar vlak is, wil hij de wind zelf barrières opwerpen.

Tao zal zijn plan komende week presenteren op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Physical Society in Denver. Zijn plan zal daar waarschijnlijk niet met applaus ontvangen worden. Andere deskundigen zeggen dat tornado’s hoogstens even zullen grinniken als ze zo’n muur tegenkomen om er daarna gewoon overheen te gaan en door te razen.