Dikke muizen krijgen dikke nakomelingen


Mannetjesmuizen met overgewicht krijgen vaker zonen met hetzelfde probleem. Maar daar staat gek genoeg wel tegenover dat die nakomelingen een stuk actiever zijn. Dat melden Amerikaanse wetenschappers op een bijeenkomst van The Endocrine Society.

De vadermuizen werden de 13 weken voor de paring op een vetrijk dieet gezet. De moedermuizen kregen van tevoren normale voeding (met weinig vet). Ondanks dat de jonge muizen vanaf hun geboorte het normale dieet kregen, hadden de mannelijke nakomelingen vaker last van een groter lichaamsgewicht en een hoger vetpercentage dan de controlemuizen op normaal dieet.

Verassend genoeg bleken de jongen van dikke mannetjesmuizen (mannelijke én vrouwelijke) erg actief. Ze renden vaker dan hun leeftijdgenoten met een slanke vader. Dat zou volgens de onderzoekers het effect van het grote lichaam en het vetpercentage van de jonge mannetjesmuizen enigszins teniet kunnen doen.

De oorzaak van de twee bevindingen ligt waarschijnlijk in de epigenetica: de manier waarop genen tot uitdrukking komen onder invloed van buiten. Welke factoren in de epigenetica precies horen bij de geobserveerde fysieke en gedragsveranderingen, en welke genen daar bij betrokken zijn, hopen de onderzoekers binnenkort uit te vogelen. Dat zou vervolgens weer het een en ander kunnen verklaren over overgewicht bij kinderen van mensen.