Dikke moeders, dode kinderen


Kinderen van obese vrouwen sterven eerder. Zo is hun risico voor hun 55e te sterven, 35 procent hoger dan bij kinderen van vrouwen met normaal gewicht. De nakomelingen van vrouwen met alleen overgewicht, hebben een elf procent verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. De exacte redenen hiervoor zijn niet duidelijk.

Voor een studie hebben Schotse wetenschappers gegevens van 28.540 vrouwen geanalyseerd. Zij brachten tussen 1950 en 1976 ongeveer 37.700 kinderen ter wereld. Een vijfde van de moeders was te zwaar, hadden een body mass index (BMI) tussen 25 en 29,9. Zo’n 4 procent had obesitas, met een BMI van 30 of meer.

Naast het verhoogde risico op vroegtijdig overlijden, vonden de onderzoekers ook dat kinderen van obese vrouwen een 42 procent verhoogd risico hadden op hart-en vaatziekten. Daarvoor was behandeling nodig in ziekenhuizen. De resultaten suggereren volgens de onderzoeker dat de baarmoeder een aanzienlijk en langdurig effect heeft op de lange-termijn gezondheid van nakomelingen.

De studie is gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ. In het artikel pleiten de onderzoekers er voor dat vrouwen die kinderen willen krijgen zorgen dat ze op het juiste gewicht zijn als de zwangerschap begint. Ze wijzen er ook op dat de vroege sterfte ook kan komen doordat moeder verkeerde voedingsgewoontes doorgeeft aan haar kinderen. De reden dat zij te dik is, wordt dan de reden waarom de kinderen te dik worden.