Dikke mensen zijn vergeetachtig


Overgewicht leidt tot vergeetachtigheid, concluderen Amerikaanse wetenschappers.

Slanke mensen worden aantrekkelijker gevonden, krijgen meer aandacht, verdienen meer, en worden intelligenter ingeschat dan mensen met overgewicht. En uit nieuw onderzoek van de Kent State University in Ohio blijkt dat dunnere mensen ook nog een beter geheugen hebben. Genoeg reden om vet en andere dikmakers uit je eetpatroon te schrappen.

Heb ik al gegeten?

Aan het onderzoek deden 150 proefpersonen mee: 109 mensen die een maagverkleining hadden ondergaan, en een controlegroep van 41 mensen met overgewicht. Voor aanvang van de maagverkleiningsoperatie, drie maanden daarna en een jaar later, moesten alle deelnemers een geheugentest invullen. En over een jaar worden alle deelnemers nogmaals onderworpen aan dezelfde soort test.

De proefpersonen die een maagverkleining hadden ondergaan, en dus in korte tijd veel waren afgevallen, scoorden drie maanden na hun operatie beter op een geheugentest. Ze konden zich beter concentreren en hun probleemoplossend vermogen was verbeterd. Het geheugen van de controlegroep met overgewicht was opvallend genoeg juist verslechterd.

Onderzoeker John Gunstad was niet helemaal verbaasd over het resultaat. “Overgewicht gaat hand in hand met ziektes zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en slaapapneu. Dit soort ziektes beschadigen het brein maar zijn omkeerbaar. Als de problemen verdwijnen gaat ook het geheugen weer beter werken.”

Overgewicht is een van de grootste volksgezondheidsproblemen van nu, en het aantal mensen met obesitas zal in de toekomst alleen maar groeien, zo luidt de voorspelling. Betekent dit dat we ook steeds dommer worden?

Bron: Journal of the American Society for Metabolic and Bariatric Surgery. Foto: Colros, Flickr

Follow Faqtman on Twitter