Dikke mensen vaker ziek


Hoe dikker een werknemer is, hoe groter de kans dat hij of zij er niet is. Ze melden zich bijna twee keer zo vaak ziek.

We kunnen weer een nieuw fenomeen toevoegen aan het rijtje nadelen van zwaarlijvigheid. Je wordt er vaker ziek door. Dat blijkt uit een studie naar Londense metrobestuurders. Meer dan zeshonderd van hen werden twee jaar lang uitgebreid gemeten en gewogen. Daarnaast werd gekeken naar het aantal dagen dat ze ziek thuis waren.

Vooral vanaf een body mass index (BMI) van 30 neemt het risico op ziektedagen flink toe. De resultaten tonen aan dat zwaarlijvige mensen negen dagen per jaar ziek zijn, tegen vijf voor slanke werknemer.

Ongezond op lange en korte termijn.
Ongezond op lange en korte termijn.

Van obesitas is bekend dat het leidt tot veel chronische ziekten, waaronder hart-en vaatziekten en type 2 diabetes. Dus het is misschien niet verwonderlijk dat zwaarlijvige personen meer langdurig ziekteverzuim hebben. De studie heeft echter ook aangetoond dat obesitas een verhoogd risico betekent voor korte ziektes als een flinke verkoudheid.

De studie werd uitgevoerd door specialisten in beroepsziekten van het King’s College in Londen en verschijnt in het augustusnummer van het blad Occupational Medicine.

Verwante artikelen:

Restaurant op de hoek maakt dik

Een dik leven begint bij 2

Vetzucht en schulden gaan vaak samen

Beeld © Michelle Meiklejohn | Dreamstime.com