Dikke mensen betalen meer voor slanke fles


flesjes Pom

Probeer je een dieet-product in de markt te zetten? Zorg dan dat het in een verpakking zit die lijkt op een slank mens. Dan kun je er meer geld voor vragen. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Consumer Research.

Mensen met een hoge body mass index kozen in de winkel vaak voor slanke vormen, bijvoorbeeld bij het kopen van een fles frisdrank. De onderzoekers zetten in een supermarkt twee flessen water naast elkaar. Eentje deed heel in de verte denken aan een slanke vrouw, terwijl de ander een normaal uiterlijk had, zonder taille. De slanke fles was duidelijk duurder dan de bolle fles. En toen gingen ze afwachten.

Bij mensen met een normaal figuur maakte het geen groot verschil welke fles ze kozen, meestal gingen ze voor het goedkopere watertje. Maar zodra dikke mensen voor het schap stonden, hadden ze een duidelijke voorkeur voor de slanke fles. Ze zijn dus zelfs bereid meer te betalen voor een product dat niet slanker maakt dan een ander product.

Volgens de onderzoekers, onder andere van de universiteit van Kentucky, lopen dikke mensen zo het risico ook nog eens armer te worden dan slanke mensen. Via slimme marketing kan ze geld uit de zak worden geklopt. De wetenschappers verklaren het gedrag door aanwijzingen die de verpakking geeft aan het onderbewustzijn. ‘Koop mij, dan word je ook slank’, fluistert de getailleerde fles frisdrank. Terwijl er misschien veel suiker in zit.