Dikke honden zijn net dikke mensen


dikke hond

Zwaarlijvigheid is niet alleen een probleem bij mensen, ook honden worden steeds dikker. Onderzoekers van de Hongaarse Eötvös-Loránd-Universiteit hebben nu onderzocht hoe dat kan. Hun conclusie: dikke honden lijken erg op dikke mensen.

Zo deden ze een onderzoek met honden waarbij twee bakken voer waren neergezet. In de ene zat normaal voer, in de andere hoogwaardig voer met veel calorieën. De studieleider wees de honden de bak aan met normaal voer. Slanke honden gingen dat ook eten. Maar dikke honden trokken zich er niets van aan en schrokten de bak met dikmakend voer leeg. Ze hadden duidelijk een voorkeur voor de calorieën.

Bij een tweede experiment was voer verstopt in een afgesloten ruimte. De honden moesten hun best doen om erbij te komen. Slanke honden gingen die uitdaging onmiddellijk aan en begonnen de snack enthousiast te zoeken. Dikke honden waren argwanender. Was die snack al die inspanning wel waard? Opmerkelijk is dat hetzelfde experiment ook mensen is gedaan en zij hetzelfde gedrag vertonen; dikke mensen hebben minder de neiging hun best te doen voor een beetje eten. Zeker als ze niet weten wat het is.

Honden en mensen lijken dus op elkaar, concluderen de Hongaren. Zij die een neiging tot zwaarlijvigheid hebben, vertonen opmerkelijk gelijk gedrag. Altijd op zoek naar de dik makende snack en een afkeer van onnodige inspanning. Ze deden het experiment met 91 honden van verschillende rassen en publiceerden hun resultaten in het vakblad Royal Society Open Science.