Dik zijn verandert ‘vol gevoel’


Veel dikke mensen klagen dat ze altijd zin hebben in eten. Onderzoek bevestigt nu dat ze inderdaad last hebben van een verstoord gevoel voor ‘volheid’ van hun maag. Het slechte nieuws is dat deze verstoring blijft bestaan, zelfs als je afvalt. Het gevolg is het bekende jo-jo effect, mensen vallen af, komen weer aan en vallen weer af.

Onderzoekers van de University of Adelaide in Australië ontdekten dit mechanisme in muizen. Ze onderzochten drie groepen van deze knaagdieren. Groep één kreeg een normaal dieet; groep twee een dieet met veel vet en groep drie kreeg om de week gewoon en vet eten.

Na een paar weken op dit dieet werden de diertjes gedood en opengesneden.

De zenuwen rond de maag en slokdarm van de beestjes werden zorgvuldig verwijderd en doorgemeten. Daaruit bleek dat de zenuwen van de muizen op het vette en het half-om-half dieet minder gevoelig waren geworden. Deze zenuwen gaven het signaal ‘ik ben vol’ minder goed door van de maag naar de hersens.

Het verschil was ook merkbaar in het gewicht van de muizen. Op een gewoon dieet waren de muizen slank, maar zowel op het vette als het afwisselende dieet waren de muizen ongeveer even dik. Dat betekent dat alleen blijvend weinig eten een slank figuur oplevert.

Voor mensen betekent het dat slank blijven belangrijker is dat slank worden. Wie eenmaal te zwaar is geweest, zal inderdaad altijd honger hebben, zo blijkt uit het artikel in het vakblad International Journal of Obesity.