Dik is het nieuwe vet


Een man van 1,85 meter die 100 kilo weegt, hoe noem je die? Vijftien jaar geleden zou je hem nog ‘vet’ of ‘dik’ noemen, maar tegenwoordig kiezen we voor deze meneer waarschijnlijk eerder voor ‘stevig’. Dat is de uitkomst van een studie van University College Cork in Ierland, gepubliceerd in het vakblad Plos One. In dit onderzoek werd in 1998 en 2012 aan mensen gevraagd om hun figuur te omschrijven, waarna hun Body Mass Index werd berekend.

In 1998 waren mensen een stuk eerlijker over hun figuur dan nu, zo bleek. We zijn al die extra vetrollen gaan goedpraten omdat de maatschappelijke norm is verschoven, denken de onderzoekers. Omdat we meer dikke mensen in het straatbeeld zien, zien we ons eigen buikje ineens helemaal niet meer als overgewicht. De term ‘vet’ wordt inmiddels alleen voor extreem dikke mensen gebruikt.

Wat te doen als je toch de extra pondjes wil kwijtraken? Nieuw onderzoek van de Universiteit Wageningen suggereert dat je beter kleine hapjes kunt nemen. Een onderzoek waarbij proefpersonen naar een filmpje keken en ondertussen een bord soep aten toont aan dat we makkelijk vergeten hoeveel we eten. Een groep proefpersonen die als opdracht had om kleine hapjes te nemen, at het minste. Proefpersonen die die opdracht niet hadden en met hun ogen aan het beeldscherm vast waren gelijmd, onderschatten achteraf de hoeveelheid voedsel die ze tot zich hadden genomen.