Diëten helpen (bijna) niet


De wetenschap heeft bevestigd wat menig dame (en heer) al in de praktijk heeft gemerkt: diëten is bijna altijd een heilloze zaak. Onderzoek van de Johns Hopkins University School of Medicine in de Verenigde Staten toont aan dat vrijwel geen enkel dieet gegrond is op wetenschappelijk onderzoek en dat er meestal geen onafhankelijke medische tests zijn gedaan om het nut van een dieet aan te tonen.

Na het analyseren van 4200 eerdere onderzoeken van diëten komen de onderzoekers tot de conclusie dat het in de meeste gevallen zonde van de tijd en de moeite is. Ze bekeken ook 32 commerciële diëten, waarvan een deel ook in Nederland wordt aangeboden. Ook die zijn in de meeste gevallen waardeloos, met twee uitzonderingen, waaronder het in Nederland ook verkrijgbare Weight Watchers.

het probleem met de meeste diëten is dat ze op korte termijn prima werken, mensen vallen snel af. Maar na verloop van tijd beginnen de pondjes weer terug te komen. Door de resultaten na een jaar te analyseren, kwamen de onderzoekers van Johns Hopkins er achter dat deze afvallers weer snel op hun oude gewicht terug zijn en soms zelfs zwaarder worden, het beruchte jojo-effect.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine.