Dierenseks in het museum


Een nieuwe tentoonstelling van een Engels museum geeft een kijkje in de wondere wereld van parende dieren.

In het Natural History Museum in Londen kunnen bezoekers alles leren wat ze altijd al te weten wilden komen over het paargedrag van dieren, maar nooit durfden te vragen. De tentoonstelling, Sexual Nature, is gericht op mensen van boven de 16 en belooft hen op een luchtige manier kennis te laten maken met de bloemetjes en de bijtjes.

Van bonobo's is al langer bekend dat ze niet van elkaar af kunnen blijven.

De initiatiefnemers vertellen op licht opgewonde wijze aan The Guardian welke diersoorten het meest interessant zijn. Naast de bloemetjes en bijtjes zijn er bijvoorbeeld de vliegen. De mannetjes geven de vrouwtjes dode insecten te eten. Terwijl het vrouwtje het dode beest ophoudt, doet het mannetje zijn ding. Sommige mannetjes doen gewoon alsof ze een cadeautje bij zich hebben.

Ook spinnen houden van cadeautjes, maar als zij het vrouwtje er niet van kunnen overtuigen, lopen ze het risico opgegeten te worden.

Foto: © Gilbert Agao | Dreamstime.com
De bonobo’s staan wat dichter bij ons, maar zij doen het overal onbeschaamd en op alle mogelijke manieren. De bonobo’s zijn dan ook één van de eerste dieren die bezoekers te zien krijgen.

De geslachtsorganen van wilde dieren spelen ook een grote rol in de tentoonstelling. Een gorilla bewees bijvoorbeeld dat het niet om grootte gaat, maar om wat je er mee doet. Door zijn status als alfamannetje had hij nooit echt concurrentie, ondanks dat hij het met slechts 3 centimeter moest doen.

Voor de tentoonstelling worden er allerlei opgezette dieren uit het museum gebruikt, maar ook een aantal levende diersoorten. Een soort Ark van Noach zonder censuur. Naast het trekken van een ouder publiek, hoopt men met de tentoonstelling ook duidelijk te maken hoe belangrijk voortplanting evolutionair gezien is.

Bron foto: Flickr