Dierennarcose geneest depressie


Je kunt er letterlijk een stier mee vellen, maar het narcosemiddel ketamine heeft nog een belangrijke uitwerking: je kunt er depressies mee genezen. Dit feit is al sinds de jaren vijftig bekend, toen er druk werd geëxperimenteerd met allerlei geestverruimende middelen. Ketamine, een narcose voor dieren, bleek uitwerkingen te hebben vergelijkbaar met LSD. Mensen kregen er allerlei hallucinaties van.

Als ‘bijwerking’ werd ontdekt dat depressieve patiënten er enorm van opknapten. Maar ketamine kreeg door misbruik een slechte naam (het staat op feestjes bekend als ‘Special K’) en het onderzoek naar een eventuele rol als geneesmiddel bij depressie stopte.

Tot nu. In een artikel in het vakblad Science beschrijven Amerikaanse psychologen van de Yale School of Medicine hoe kleine hoeveelheden ketamine wonderen verrichten bij klinisch depressieve mensen. Opvallend is vooral de snelheid waarmee dat gebeurt: binnen enkele uren verdwijnen bij alle patiënten alle symptomen als sneeuw voor de zon. Gangbare anti-depressiva hebben weken nodig om aan te slaan. Een derde van de patiënten reageert er helemaal niet op.

Volgens de onderzoekers stimuleert ketamine de aanmaak van zenuwverbindingen in de hersens. Die worden verbroken door stress of een depressie. Nadeel is dat het middel maar tien dagen werkt en nog niet bekend is hoe mensen reageren op een langdurige blootstelling aan ketamine.

Follow Faqtman on Twitter