Dieren in diepste oceanen eten plastic


dier eet plastic

Zelfs in de diepste troggen van de oceaan, meer dan 7000 meter onder de zee, leven dieren. En zelfs die dieren eten plastic, blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Kent in Groot-Brittanniƫ. En niet af en toe, maar als onderdeel van hun dieet.

De onderzoekers daalden met een robotsonde af naar zes troggen in de Stille Oceaan, dat zijn depressies in de zeebodem, die ontstaan door heftige geologische krachten. Het zijn de diepste plekken ter wereld, waar het altijd pikdonker is, omdat geen zonnestraaltje er doordringt. Daar vingen ze negentig amfipoden, garnaalachtige diertjes die zich hebben aangepast aan het gebrek aan licht en de enorme waterdruk.

onderzoeksplekken plastic

Deze dieren werden in het lab nauwkeurig ontleed, waarbij vooral hun spijsverteringskanaal van belang was. Bij 72 procent van de amfipoden bevond zich daar plastic in. De onderzoekers vonden het in het hele spijsverteringsstelsel, een teken dat de dieren het geregeld binnenkrijgen.

Nog zorgelijker was dat er meer plastic in de diertjes zat die dieper waren gevangen. Het plastic daalt dus naar de verste plekken en hoopt zich daar op. In het Challenger Deep, op liefst 10.890 meter onder de zeespiegel, hadden alle diertjes plastic in hun systeem. De mens begrijpt het ecosysteem op zulke dieptes nauwelijks, maar we beĆÆnvloeden het al wel.

Wat het plastic doet met de diepzeebewoners is niet bekend. We vinden zo nu en dan wel andere dieren die zijn gestorven door plastic in hun maag, als walvissen en vogels. Zelfs mensen hebben het in zich. Zij kunnen er in ieder geval niet tegen. Maar of de amfipoden ook massaal zullen sterven door de verontreiniging, is niet bekend.