Dieren hebben perfect gevoel voor tijd


dier heeft gevoel voor tijd

Je huisdier, of het nou een hond of kat is, heeft waarschijnlijk een beter idee hoe laat het is dan jij. Dat wil zeggen, als er geen klok is waar je op kunt kijken. Dieren hebben een aangeboren gevoel voor tijd, zeggen wetenschappers na onderzoek. Vandaar dat ze weten hoe laat je thuiskomt.

Biologen van Northwestern University in de VS lieten muizen in een looprad lopen dat was gekoppeld aan een beeldschermpje. Daarop was een gangetje te zien met een deur. Na 6 seconden rennen ging deurtje open en kregen de muizen een (echte) traktatie. Daarna veranderden de wetenschappers het experiment, waarbij de deur was verdwenen uit de virtual reality omgeving.

Toch hielden de muizen na exact 6 seconden op met rennen.

Tijdens het experiment werden de hersens van de muizen gescand. Daarbij viel vooral de activiteit in de entorinale schors van de muizen op. Dat is het deel van de hersens waar ruimtelijke informatie wordt verwerkt. Volgens de biologen zit daar ook een soort interne timer die in dit geval de muis waarschuwt dat er 6 seconden zijn verstreken. Na de zes seconden werd dit deel van de hersens namelijk weer rustig, de taak was volbracht.

Het verklaart volgens de onderzoekers waarom dieren als honden katten vaak heel goed kunnen voorspellen wanneer het baasje thuiskomt, ze hebben er een timer voor. Of wanneer het tijd is om te eten. Wij zijn deze vaardigheid misschien een beetje afgeleerd omdat we klokken hebben uitgevonden, maar de wetenschappers denken dat wij hetzelfde trucje konden.