Dieren gebruiken voorloper van taal


Een van de meest opmerkelijke wetenschappelijke ontwikkelingen van de laatste jaren is toch wel de geleidelijke ontdekking dat dieren intelligenter zijn dan gedacht. We komen er steeds meer achter dat dieren intelligentie en complexe emoties bezitten en daarmee kunnen communiceren. Een paar jaar geleden werd door een Duitse bioloog al een woordenboek voor koeientaal gelanceerd. Bonobo’s kunnen zinnen componeren.

Aan de steeds verder uitdijende verzameling onderzoek op dit gebied is een interessant rapport toegevoegd. Biologen van het National Institute for Mathematical and Biological Synthesis (VS) hebben dierengeluiden door een computer laten analyseren. Ze gebruikten een programma dat gemaakt is om te bepalen of geluiden toeval zijn of patronen bevatten.

Dat programma luisterde onder andere naar naar mezen, vleermuizen, walvissen en orang-oetans. De conclusie is dat die geluiden maken waarin toeval vrijwel geen rol speelt. Er zijn wel complexe, taal-achtige patronen in te herkennen. Het is dus niet zo dat dieren ‘maar wat doen’, hun geluiden zijn echte communicatie.

De patronen zijn nog niet zo complex als bij mensen. Het meest opmerkelijk aan de menselijke intelligentie is het gebruik van grammatica om taal veel bruikbaarder te maken voor allerlei situaties. Bij dieren is het waarschijnlijk meer rechtoe-rechtaan communicatie. Volgens de onderzoekers kan dat verschil wijzen op een evolutionaire ontwikkeling: een soort begint met simpele communicatie en ontwikkelt dan pas echte taal.

Het onderzoek is beschreven in Proceedings of the Royal Society B.