Diepe stem trekt stemmen


Ivo Opstelten

Bij politici is niet alleen wat ze zeggen, maar ook hoe ze het zeggen belangrijk. Een diepe stem trekt meer stemmen. Dat is niet zo gek, verkiezingen zijn niets anders dan het kiezen van het alfamannetje (-vrouwtje) dat ons gaat leiden. We zoeken daarbij hints dat we met een echte leider te maken hebben.

Aan de Universiteit van Miami (VS) zijn ze er achter gekomen hoe groot de rol van stemhoogte is. Ze lieten de zin ‘Ik dring er bij u op aan om op mij te stemmen in november’, ingesproken door een acteur, horen aan groep van achthonderd proefpersonen. Via een filtertje werd de hoogte van de stem gemanipuleerd. De vraag was simpel: zou je inderdaad op deze persoon stemmen? ‘Ja’, was het antwoord in 76 procent van de gevallen bij de diepere stem. De lichtere varianten haalden veel lagere scores.

Waarom? Volgens de onderzoekers is er een antropologische verklaring. De onderzoekers zeggen dat de diepe stem appelleert aan onze ‘holbewoner instincten’. Diepe stemmen staan voor fysieke kracht en doorzettingsvermogen, eigenschappen die evolutionair gunstig waren. Mannen en vrouwen met een diepe stem hebben statistisch gezien meer testosteron in het bloed, ze zijn fysiek sterker en agressiever.

Het onderzoek is gepubliceerd in PlosOne.