Diepe stem: geen ‘macho’ sperma


Mannen met een diepe stem hebben aardig wat voordelen. Ze worden gezien als dominant, groot, sterk en krijgen meer leiderschapskwaliteiten toegedicht. Ook hebben ze meer succes bij vrouwen. Maar er ligt een addertje onder het gras: hun spermakwaliteit heeft er onder te lijden.

Minder sperma?

Dat blijkt uit een Australische studie. De onderzoekers namen van 54 mannen de stem op en lieten de opnames beoordelen door vrouwelijke vrijwilligers. Daarnaast moesten de mannen een potje van hun sperma inleveren om de kwaliteit ervan te testen.

De eerste bevinding is geen verrassing. De vrouwen vonden een lage stem aantrekkelijker en mannelijker dan een hogere stem. Maar tegen alle verwachtingen in ondervonden de onderzoekers dat de mannen met de diepe stem het een stuk minder goed doen op het gebied van vruchtbaarheid. De concentratie van spermacellen bleek namelijk lager te liggen dan die van de mannen met een minder aantrekkelijke stem.

Dat heeft volgens de onderzoekers allemaal te maken met testosteron. Een teveel aan dit hormoon remt namelijk de spermaproductie enigszins. Maar als goedmakertje zorgt het teveel aan testosteron wel voor typische ‘macho’ eigenschappen als een diepe stem en een sterker en groter voorkomen. En dat is precies wat vrouwen aantrekkelijk vinden.

De studie staat beschreven in PLoS ONE.

Beeld: © Maksim Toome | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter