Dieetidee: denk aan eten


Net op tijd voor de feestdagen komt er ludiek onderzoek uit Amerika. Hoe meer je aan eten denkt, hoe minder je eet.

Dat komt goed uit met de schranspartijen rond kerst in het vooruitzicht. Het onderzoek komt van de Carnegie Mellon University, waar ze hebben uitgevonden dat uitgebreid denken aan eten zorgt dat je alle appetijt verliest.

Een grote groep proefpersonen werd gevraagd dertig keer achter elkaar te denken aan het eten, kauwen, doorslikken en verteren van een bonbon. Een controlegroep werd gevraagd dertig keer achter elkaar te denken aan het gooien van een muntje in een machine.

Daarna werd aan alle proefpersonen een grote schaal met heerlijke bonbons voorgeschoteld. Mensen mochten eten zo veel als ze wilden. De mensen die aan de bonbons hadden gedacht, aten precies de helft van het aantal bonbons van de mensen die in gedachten met een muntje waren bezig geweest.

Het experiment werd later nog eens gedaan met kaasblokjes en dezelfde uitkomst. Dus, mensen op dieet: denk vlak voor het kerstdiner vooral aan grote stukken kalkoen die je in je mond steekt. Zie jezelf kauwen, de gevogeltevezels fijn malen. Stel je het slikken voor, vergemakkelijkt door flinke hoeveelheden speeksel, en de werking van je maagsappen. Smakelijk eten!

Follow Faqtman on Twitter