Dieetdrankje maakt dronken


De politie heeft zo ongeveer alle smoezen al eens gehoord bij alcoholcontroles. Het waren de kersenbonbons met likeurvulling. Het was de kus van een dronken vrouw. Maar vanaf nu kunnen chauffeurs die zich laten betrappen met alcohol achter het stuur de wetenschap aanhalen.

Uit een Zwitserse studie blijkt namelijk dat het blazen bij een alcoholtest wordt beïnvloed door suikervrije drankjes. Wie zijn gin mixt met suikervrije tonic, blaast een hoger alcoholpercentage dan wie er suikerhoudend bubbeltjeswater doorheen doet.

Bij tests rond de limiet, blijkt dat een suikervrij drankje tussen de biertjes door net het verschil kan maken tussen een rijverbod of niet. Volgens de onderzoekers wordt alcohol veel sneller opgenomen in het bloed als er geen andere suikers in de maag aanwezig zijn. Je bent dus ook daadwerkelijk sneller dronken.

Mensen die suikervrije limonade hadden gedronken tussen het bier door, deden een rijvaardigheidstest slechter, nog een aanwijzing dat het alcohol krachtiger zijn werk doet dankzij kunstmatig zoete drankjes.

Het onderzoek staat in het vakblad Alcolholism: Clinical and Experimental Research.