Dictator verandert muzieksmaak


concert

In landen met beperkte persvrijheid en democratie hebben mensen een andere muzieksmaak. Ze houden vaker van één soort muziek, in plaats van een gemengde smaak te hebben. Dat concluderen Oostenrijkse onderzoekers na het analyseren van muziekvoorkeuren op sociale media wereldwijd. In China bijvoorbeeld, houden mensen alleen van lokale muziek, buitenlandse liedjes zijn bijna niet bekend.

Hoe dat komt, weten de mensen van de universiteit Linz niet, ze hebben alleen onderzocht hoe de wereld naar muziek luistert. Het onderzoek bevestigt de nodige clichés. Amerikanen luisteren meer dan wie dan ook naar hip-hop. Finland is het bolwerk van de heavy metal, in hun top tien staan vijf ondersoorten van deze harde rockmuziek. Zuid-Amerika houdt ook van gierende gitaren en snoeiharde drums.

De Oostenrijkers ontdekten ook dat landen met dezelfde taal vaak van dezelfde muziek houden, hoe ver ze ook uit elkaar liggen. Er is geen noemenswaardig verschil tussen de smaak van Australiërs en Britten bijvoorbeeld. Grootschalige emigratie verandert muziek wel. Landen waar veel allochtonen wonen, hebben een diversere smaak dan homogene landen als Japan. Daar is het aantal nieuwkomers zeer beperkt.

Niet alleen de politieke structuur van een land laat zich uit de muzieksmaak aflezen, ook de geestelijke gezondheid. De onderzoekers uit Linz ontdekten dat mensen die niet gelukkig zijn een duidelijke voorkeur hebben voor vrolijke muziek. Muziek dient schijnbaar om de zorgen van alledag even te vergeten.