Diarreebacterie maakt benzine


Voedselvergiftiging. Diarree. Dat zijn woorden die in ons opkomen als we denken aan de bacterie E.coli. Toch is dat niet helemaal terecht. Onze darmen zitten tjokvol E.coli, maar dan van het onschuldige soort. De ziekteverwekkende variant is relatief zeldzaam. Sterker nog, zonder E.coli zouden we ons voedsel niet kunnen verteren.

Komt nog een nuttige eigenschap bij: met E.coli kun je uit zeewier benzine maken.

Zeewier. Foto: Dozens.
Zeewier zit vol met suikers, alleen kun je die niet zomaar in je tank stoppen. Door het zeewier in een tank te stoppen met E.coli, veranderen die suikers in ethanol, dat wel in een gewone verbrandingsmotor kan worden gebruikt.

Het gebruik van de bacterie om benzine te maken is ontdekt door een team van Amerikaanse, Chileense en Noorse wetenschappers. Die hebben een experimentele zeewierboerderij opgericht in Chili. In die faciliteit kunnen ze per jaar 19.000 liter ethanol-benzine per hectare maken, zo is berekend.

Als je dat verder rekent, dan is het bebouwen van 3 procent van de kustgebieden in de wereld genoeg met zeewierboerderijen genoeg om alle auto’s wereldwijd te laten rijden. Voor rietsuiker hebben je twee keer zo veel ruimte nodig; voor mais vijf keer.

Follow Faqtman on Twitter