Diamantgroeve Rusland kan revolutie industrie inluiden


De Popigai-krater in Siberië vanuit de lucht.

Russische wetenschappers claimen dat een meteoorkrater in Siberië zoveel diamant oplevert dat het de economie een flinke boost kan geven. Dat zou volgens hen zelfs tot een revolutie in de industrie kunnen leiden.

De Popigai-krater in oost Siberië zou maar liefst biljoenen karaat aan diamant kunnen opleveren. Voor technologische toepassingen dan, niet voor sieraden. De diamanten zijn van superieure industriële kwaliteit doordat ze andere vormen van koolstofpatronen bevatten en daardoor twee keer zo hard zijn als conventionele diamanten.

De diamanten ontstonden door bijzondere omstandigheden bij de inslag van een meteoriet zo’n 35 miljoen jaar geleden. De enorme druk en hoge temperaturen persten het aanwezige materiaal samen tot hoge kwaliteit diamant.

De krater is al ontdekt in de jaren 70 van de vorige eeuw door Sovjet-wetenschappers, maar de regering van de Sovjet-Unie zag de enorme potentie van de krater toen niet. In plaats daarvan gebruikte ze synthetische diamant voor de industrie.

Het geologische en mineralogische instituut in Novosibirsk (Siberisch Rusland) heeft nu in samenwerking met een mijningsbedrijf van de staat een expeditie naar de krater aangekondigd. Doel: de economische aspecten van een mogelijke exploitatie volledig in kaart brengen.

Follow Faqtman on Twitter