Dialyse tegen Alzheimer?


We winnen de strijd tegen Alzheimer ieder jaar een beetje. Duitse onderzoekers hebben net weer een belangrijke slag geslagen. Ze hebben aangetoond dat dialyse – een mechanische bloedwassing gebruikt door nietpatiënten – ook wel eens goed zou kunnen zijn voor mensen die aan Alzheimer lijden. Dat komt door de ontdekking dat beschadigde afweerstoffen hersenweefsel laten afsterven en zo Alzheimer veroorzaken. Door het bloed van deze stoffen te zuiveren, kun je de ziekte tegengaan.

Antistoffen zijn heel nuttig voor het lichaam. Ze vallen indringers als bacteriën en virussen aan en maken die dood. Maar soms gaat er wat mis met deze stoffen, waarna ze het eigen lichaam als indringer zien en het eigen weefsel aanvallen. Ze worden dan auto-antistoffen. Deze stoffen troffen onderzoekers van het Max-Delbrück-Centrum für Molekulare Medizin in Berlijn aan in de hersens van ratten die kunstmatig Alzheimer hadden gekregen.

De experimenten met ratten zullen nu eerst bij mensen nagedaan moeten worden. Pas dan kan worden nagedacht over een mogelijke grootschalige inzet van bloedzuiverende middelen tegen Alzheimer onder risicogroepen.

Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne.