Vanavond 7 miljard mensen


Miljoenensteden zullen de meeste mensen huisvesten, zoals hier Hanoi, Vietnam. foto: Faqt.nl

Vanavond gaat de aarde door de grens van 7 miljard menselijke bewoners, meldt het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. En de groei is er nog lang niet uit, de wereldbevolking zal aan het einde van deze eeuw waarschijnlijk rond de 15 miljard bedragen. Om een dergelijk groot aantal mensen te kunnen voeden, is een nieuwe revolutie nodig op landbouwgebied.

De groei naar 15 miljard is veel hoger dan eerst werd aangenomen. Bevolkingsspecialisten gingen altijd uit van een groei naar 10 miljard, waarna de wereldbevolking zou afvlakken door toenemende welvaart en een gebrek aan voedsel.

Waar komt die groei vandaan? Vooral India groeit lekker door en zal het drukste land ter wereld worden, ergens de komende jaren gaat het China voorbij. Ook Nigeria en Pakistan groeien in rap tempo door en zullen hun inwonertal al in 2050 al ruimschoots verdubbeld hebben.

De groei van de wereldbevolking lijkt steeds sneller te gaan. In 1930 kende de wereld nog maar 2 miljard inwoners en duurde het dertig jaar voor er een miljard bij was. Vooral na de oorlog is het snel gegaan met de groei. Momenteel komen er iedere 12 jaar een miljard mensen bij. In dat tempo zijn er in 2047 al 10 miljard mensen.