Deze schoenen laden je batterijen op


Studenten van de Amerikaanse Rice University hebben een systeem ontwikkeld dat energie opslaat die vrijkomt bij iedere stap die de drager zet. Ze noemen het de ‘PediPower’. Na een lange wandeling kan nu een telefoon of MP3 speler opgeladen worden. Het doel is om er medische apparatuur op te laten draaien in gebieden waar geen elektriciteit is.

Vier studenten ontwikkelden ‘PediPower’ voor hun afstudeerproject. Het is een paar schoenen dat door middel van draden aan een heupaccu is verbonden. In de accu wordt stroom opgeslagen voor later gebruik. Het ontwerp is nu nog wat grof en de studenten hopen dat in het najaar een volgende groep komt die het ontwerp perfectioneert. Het systeem kan nog kleiner en misschien ook nog wat effectiever.

Een ding waar nog flink aan gewerkt moet worden is de energie-opslag. De studenten zouden het fijn vinden als hun schoenen in de wildernis gebruikt kunnen worden om belangrijke medische apparatuur draaiende te houden, maar van dat is nu nog niet te doen omdat de batterij nog niet genoeg energie opslaat.

Een van de studenten vertelt op de website van de universiteit dat er nu misschien wel een beademingsapparaat met de ‘PediPower’ aan de praat gehouden kan worden, maar dat de drager van de schoenen dan wel moet blijven lopen. Het is natuurlijk geen fijn idee dat er een mensenleven aan je voeten hangt… En er is ook nog niet goed nagedacht over slaap, want dat doen de meeste mensen toch een uur of 8 per dag.

Misschien ligt de toekomst voor de ‘PediPower’ wel in hardloopschoenen want bij rennen komt meer energie vrij. Als die overdag goed opgeslagen kan worden, kan die ‘s nachts gebruikt worden om levens te redden. Een mooi idee.

Foto: Rice University