Deze generatie trapt het vaakst in nepnieuws


Facebook nepnieuws

Pas op met pensionado’s op Facebook. De oudere generaties verspreiden het meest nepnieuws via het sociale medium, zeggen wetenschappers van Princeton University in de VS. Vooral boven de 65 is het blijkbaar erg moeilijk om nep van echt te onderscheiden.

Geen andere factor maakt zo’n groot verschil of je nepnieuws deelt dan leeftijd. Ras, inkomen, man of vrouw, het maakt niet uit. Maar een geboortedatum voor de jaren zestig wel. De onderzoekers analyseerden het sociale mediagedrag van 3500 Amerikanen rond de verkiezingen van 2016. Wie verspreidde nieuws op Facebook waarvan je redelijkerwijs kunt vermoeden – en makkelijk kunt checken – dat het nep is?

De oudjes dus. Elf procent deelde nepnieuws, tegen slechts 3 procent onder twintigers. Mensen die aangaven Trump te willen gaan stemmen en mensen die nog geen beslissing hadden gemaakt, deelden binnen de groep ouderen het meeste valse nieuws. Overtuigde Democraten waren het meest op hun hoede met het delen van onzin.

Waarom zijn 65-plussers zo verzot op nepnieuws? Dat hebben de mensen van Princeton niet onderzocht. Maar ze vermoeden dat het te maken kan hebben met hun geringe ervaring met het nieuwe medium internet. Ze zijn wellicht nog een beetje analfabeet, concluderen de wetenschappers.

(Science Advances)