‘Deur naar de hel’ gevonden


Een team rond de Italiaanse super-archeoloog Francesco D’Andria zegt in Turkije de roemruchte ‘deur naar de hel’ te hebben gevonden. In de buurt van de moderne kuurstad Pamukkale graven ze het Hierapolis uit, een plek waar rijke Grieken en Romeinen vroeger naar toe gingen om beter te worden. Daarbij zijn ze gestoten op de Plutonion, een mysterieuze plek die toegang verschaft tot de onderwereld.

De Plutonion ligt in een tempel van Apollo. In de Romeinse tijd mochten alleen priesteressen van de vruchtbaarheidsgodin Cybele bij deze poort naar de hel rondlopen en offers brengen. Dat was geen onnodige maatregel. Uit de Plutonion komen giftige gassen die dodelijk kunnen zijn. Als ritueel werd soms vee de Plutonion ingeleid. Zelfs het grootste rund was binnen een paar minuten in de giftige dampen dood.

Waarschijnlijk is de Plutonion gebouwd op een grot waaruit vulkanische gassen ontsnappen. Mensen en beesten die binnen gaan, stikken doordat de andere gassen de zuurstof verdringen. Dat de grot bij Pamukkale nog steeds gevaarlijk is, blijkt uit het feit dat D’Andria dode vogels aantrof bij de ingang.

De Italiaanse archeoloog, werkzaam voor de universiteit van Salento, ontdekte twee jaar geleden in Turkije waarschijnlijk het graf van de apostel Philippus.