Detoxen helpt je alleen van je geld af


muffins

Brandnetelthee, zeewierpakkingen, darmspoelingen en pillen of sapjes zijn allemaal onzin als je het de wetenschappers vraagt die de ‘The Making Sense Of Chemical Stories guide’ schreven. In de gids verklaren ze dat detoxen een marketingmythe is en dat ons lichaam zichzelf prima kan onderhouden.

Ontslakken of detoxen is een kuur die vooral in vrouwenbladen wordt aangeprezen. Daarbij stop je met eten om gifstoffen uit het lichaam te spoelen. Dat spoelen gebeurt door grote hoeveelheden kruidenthee of fruitsap te drinken. Een dergelijk dieet zou ‘slakken’ uit je lichaam verwijderen: giftige stoffen die zich volgens sommige dieetgoeroes in je spijsverteringskanaal ophopen.

Het boekje tegen detoxen, samengesteld door de Britse goede doel Sense about Sience, is geschreven om mensen voor te lichten over chemicaliën en wat ze doen met het lichaam. Het idee dat we ons lijf moeten helpen om afvalstoffen af te voeren vinden de toxicologen die meewerkten een knotsgek misverstand.

‘Het ontgiftingssysteem van het lichaam is bijzonder divers en goed ontwikkeld. Dat moet ook wel want we stellen het aan heel veel verschillende stoffen bloot. In een appel zitten meer chemicaliën dan in sommige felgekleurde snoepjes’, vertelt een toxicoloog in de gids.

De maag, lever en darmen zorgen dat echt schadelijke stoffen direct afgevoerd worden en daar helpen alle hulpmiddelen die je in de drogisterij of natuurwinkel koopt helemaal niet bij. De meest effectieve manier van detoxen volgens de wetenschappers? Een groot glas water drinken voordat je op tijd naar bed gaat.

Detoxen is dus niet alleen nutteloos, het kan in extreme gevallen zelfs gevaarlijk zijn, zeggen Canadese wetenschappers. Ze onderzochten mensen die flink waren af gevallen. Gemiddeld verloren ze 45 procent van hun lichaamsgewicht. Uit de oplossende vetcellen kwamen massaal verontreinigingen los. Zo steeg het aantal chloor-organische verbindingen in het bloed gemiddeld met 388 procent. Deze stoffen zitten in pesticiden en hopen zich op in vetreserves. Door die ineens aan te spreken, krijg je te maken met gevaarlijke concentraties.