Designerbaby’s komen eraan


embryos

Voor het eerst zijn artsen er in geslaagd om het dna van een mens zo te manipuleren, dat ze er delen uit halen die verantwoordelijk zijn voor een ziekte. Wetenschappers van de Oregon Health & Science University in de VS hebben zo een erfelijke ziekte uit een embryo (foto) gehaald. De vader van het kind heeft een hartkwaal en de kans dat het kind die ziekte ook zou krijgen, is 50 procent. Ze wisten de kans zo op minder dan 20 procent te krijgen.

Dat gebeurde door gebruik te maken van een relatief nieuwe techniek, CRISPR – spreek uit krisper. Dat staat voor Clustered regularly interspaced short palindromic repeats en het zijn korte strengen dna die het immuunsysteem aansturen. Al een paar jaar is bekend dat je in die strengen in kunt grijpen en zo het immuunsysteem van het lichaam kunt verbeteren. Zo leert het lichaam zich in dit geval te ontdoen van de hartziekte.

Het bleef nu bij een experiment, de embryo is niet uitgegroeid tot een kind. Hoofdzakelijk omdat nog niet bekend is hoe een dergelijke ingreep het kind later zal beïnvloeden. Ook is zulke manipulatie wettelijk nog een grijs gebied, in veel landen is direct ingrijpen in het menselijk erfgoed verboden.

Maar als die zaken zijn geregeld, is het mogelijk om designerbaby’s te gaan maken. Zonder ziektes, of een erfelijke aanleg om bijvoorbeeld een korte of dikke volwassene op te leveren. Levensduur en misschien zelfs wel geestelijke gesteldheid, je kunt in potentie met CRISPR van alles manipuleren. De enige voorwaarde is dat de bevruchting in het laboratorium plaatsvindt, zodat genetisch specialisten direct kunnen beginnen met ingrijpen, zoals bij deze embryo.

Maar voor die tijd moet er nog veel worden geëxperimenteerd met CRISPR. Al was het maar omdat we niet weten welke bijwerkingen deze techniek heeft. Sommige wetenschappers vermoeden dat er daardoor spontane mutaties van het erfelijk materiaal kunnen optreden. Dat zou voor nieuwe problemen kunnen zorgen.