Dertiger schat het beste


Ben je rond de dertig? Gefeliciteerd, je kunt erg goed inschatten hoeveel spelers van jouw team in het strafschopgebied staan.

Kijk kort naar het plaatje op deze pagina. Ga vooral niet tellen. Kijk niet meer dan een paar seconden. Zijn er meer gele of blauwe balletjes op het grijze oppervlak? Antwoord aan het einde van de pagina. De kans dat je het goed hebt, is het grootst als je rond de dertig bent, hebben onderzoekers ontdekt door meer dan tienduizend van 11 tot 85 jaar mensen naar zulke plaatjes te laten kijken.

Mensen hebben een aangeboren inschattingsvermogen. We kunnen met één blik beoordelen of er van iets veel of weinig zijn. We kunnen verhoudingen schatten, zelfs als kind al. Naar gelang we ouder worden, verbetert dit inschattingsvermogen, met een hoogtepunt rond onze dertigste verjaardag. Daarna wordt het langzaam slechter, ontdekten onderzoekers van Johns Hopkins University in Baltimore (VS).

Uit de test blijkt dat mensen het beste kunnen inschatten van welke kleur balletjes er meer zijn als er een groot verschil bestaat tussen de aantallen blauwen en gelen. Hoe dichter de aantallen bij elkaar liggen, hoe meer fouten mensen maken. Hoe meer opleiding mensen hebben genoten – vooral rekenkundig – hoe beter ze zijn in het schatten van aantallen. Wiskundigen rond de dertig zijn dus geweldige schatters.

Het antwoord: er zijn meer blauwe balletjes (14) dan gele (11). Voor meer inschattingstests kijk op panamath.com.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter