Derde van het Barrièrerif is dood


barriererif

Het gaan bijzonder slecht met het Groot Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld. Dit wereldwonder voor de Australische kust is voor een groot deel permanent beschadigd, een derde is al dood. Het koraal is ‘gebleekt’ een fenomeen waarbij de algen die het koraal levend houden hun gastheer verlaten. Daarmee verdwijnen de kleuren en wordt het koraal spierwit en doods.

Dat bleken gebeurt als de temperatuur van de zee te veel stijgt, zoals de afgelopen jaren is gebeurd rond Australië. Het koraal komt dan onder stress te staan, waardoor de scheiding van alg en koraal volgt. Het is ook niet verwonderlijk dat de grootste schade is opgetreden in het noordelijke deel van het rif, het dichtst bij de Evenaar.

James Cook University, dat het Barrièrerif permanent bestudeert, heeft ontdekt dat je een streep van oost naar west kunt trekken over de kustlijn ter hoogte van Port Douglas. Ten noorden van die streep is het koraal dood, daaronder ‘slechts’ ziek. In de noordelijke zone is op plekken 95 procent van het koraal dood of zelfs al helemaal verdwenen.

Het Australische koraal staat al jaren onder druk. Aanvankelijk vooral door verontreinigd water dat de zee instroomde. Die verontreiniging heeft het koraal flink verzwakt. De hogere temperaturen van de afgelopen twintig jaar hebben het karwei afgemaakt. Vooral een hittegolf in maart van dit jaar heeft volgens de onderzoekers van James Cook een desastreus effect gehad. Er zijn grote gebieden, waar voor maart nog 40 procent levend koraal voorkwam, maar waar nu nog 5 procent koraal over is.

Het kan zijn dat het rif regenereert, maar de kans daarop is zeer klein, hebben de onderzoekers tegen televisiestation ABC gezegd. Dan moeten de temperaturen drastisch dalen, en daar lijkt het niet op.