Depressieve hersenen zijn te temmen


Wat als je je hersenen kon dwingen niet zo hyperactief te reageren op deprimerende situaties? Dan zouden we onszelf bestand kunnen maken tegen depressie. En dat blijkt inderdaad mogelijk, zo is de verrassende conclusie uit een onderzoek van de Stanford University.

Het onderzoeksteam onder leiding van Ian Gotlib gebruikte bij hun onderzoek twintig 10- tot 14-jarige meisjes met een verhoogd risico op depressie (hun moeder is depressief of is dat geweest). De meisjes kregen schokkende plaatjes te zien, zoals foto’s van ongelukken, terwijl ze in de hersenscanner lagen. De amygdala, het hersengebiedje dat betrokken is bij heftige emoties, bleek bij hen hyperactief te zijn. Dat leidde tot een verhoogde hartslag, bloeddruk en een flinke toename van het stresshormoon cortisol.

Maar nu komt het mooie. De onderzoekers lieten de meisjes tijdens het scannen de grafiek met de lijn van de hersenactiviteit zien en vroegen hen die lijn te dempen door aan vrolijke dingen te denken, zoals naar het strand gaan. Tot grote verrassing van de meisjes én de onderzoekers bleek de activiteit in de amygdala inderdaad omlaag te gaan.

Bij een tweede experiment kregen de meisjes achtereenvolgend negatieve en positieve gezichten te zien. Zodra een knop op het scherm verscheen, moesten ze daar zo snel mogelijk op klikken, waarna ze een negatief gezicht in een positief gezicht zagen veranderen. Zo werden de hersenen afgeleid en getraind om minder snel hyperactief te reageren op de negatieve plaatjes.

Een paar dagen na beide experimenten keerden de meisjes terug om opnieuw de hersenscanner in te gaan. Dit keer bleek de amygdala een stuk minder sterk te reageren op de schokkende beelden, en was de hartslag lager. Volgens Gotlib laat de studie zien dat de hersenen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wel degelijk door pure wilskracht in te tomen zijn.

Voor meer informatie over het onderzoek zie het volgende filmpje:

Follow Faqtman on Twitter