Depressief van de zomer


Toeval? Na een rotzomer komt een Nederlandse universiteit met het bericht dat je humeur van het weer afhangt.

Het effect van het weer op het humeur van mensen is al veel onderzocht. Vaak luidt de conclusie dat er niet of nauwelijks een relatie bestaat tussen het weer en het gemoed. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht bewijzen nu het tegendeel. Hun bevindingen verschijnen binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion.

Onderzoeker Theo Klimstra volgde met zijn Utrechtse collega’s iets meer dan 400 pubers en hun moeders. Op verschillende momenten moesten de deelnemers aangeven hoe boos, angstig en vrolijk zij waren. Deze gegevens koppelde de onderzoeker aan weerstatistieken van het KNMI.

Het weer bleek voor de helft van de deelnemers van geen enkele invloed op het gemoed. De andere helft bleek wel gevoelig, waarbij drie groepen zijn te onderscheiden: de zomerliefhebbers, de zomerhaters en de regenhaters.

De zomerliefhebbers hebben een beter humeur wanneer het warm en zonnig is, de zomerhaters verafschuwen juist deze weerkenmerken en worden er chagrijnig van. Zomerhaters genieten meer van een koelere, bewolkte dag. Zij hebben dus een fantastische zomer achter de rug. Het humeur van de derde groep, de regenhaters, is specifiek gerelateerd aan neerslag: hun humeur zakt vooral in op regenachtige dagen.

Uit de statistieken blijkt verrassend genoeg dat er nogal wat zomerhaters bestaan. Sterker nog; onder adolescenten zijn meer zomerhaters dan zomerliefhebbers te vinden.

Klimstra constateert dat zomerliefhebbende en regenhatende moeders vaker kinderen hebben met dezelfde weersvoorkeur. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit genetisch bepaald is.

Follow Faqtman on Twitter