Depressief persoon ziet zwart-wit


Als mensen depressief zijn, verdwijnt letterlijk alle kleur uit hun leven. Dat ontdekten Duitse wetenschappers.

Kijk eens goed om je heen. Is dat rode kastje werkelijk rood? En is de dop van je vulpen echt groen? Zo ja, dan is de kans dat je depressief bent klein. Mensen die in een depressie zitten verliezen namelijk kleur in hun leven. Dr Ludger Tebartz van Elst van de Universiteit van Freiburg in Duitsland ontdekte dat de ogen minder kleuren doorgeven naarmate mensen dieper in de rats zitten.

alpenweide
Zoals mensen zonder depressie een Alpenweide zien. Foto: Michel Verschoor.
Terwijl ‘normale’ ogen alle kleuren goed doorgeven, happeren de kleuren van ogen van depressieve mensen. Het effect is zo sterk dat volgens Tebartz van Elst een kleurentest een objectieve manier kan zijn om depressie vast te stellen.

Het verlies van kleur is al eeuwenlang een manier om in kunstwerken depressie uit te drukken. Maar wat altijd als symbooltaal gold, is blijkbaar echt. De manier waarop mensen naar de wereld kijken verandert naarmate ze zwaarder in een depressie zakken.

alpenweide zw
Dezelfde weide, nu door de ogen van iemand met een behoorlijke depressie.
Het kleurverlies treedt op aan de achterkant van het oog. Daar zitten gevoelige cellen die licht omzetten in zenuwsignalen. Die signalen gaan naar de hersens, die uit de input van de ogen een driedimensionaal beeld maken, compleet met kleuren. Bij depressieve mensen wordt het signaal in grijstonen doorgegeven aan de hersens. Het maakt voor de kleurperceptie volgens de studie geen verschil of patiƫnten antidepressie medicatie krijgen of niet.

Ook contrast verdwijnt naarmate iemand zwaarder depressief wordt. Bij grote psychische problemen is de resolutie van het oog zo laag, dat de wereld verandert in een grijze brij.

De studie verschijnt volgende maand in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychiatry.