Depressie tast geheugen aan


Kijk naar de foto van twee stukken touw bij dit artikel. Is het twee keer hetzelfde stuk? Mensen die aan een depressie lijden, hebben moeite om zich dat na een paar minuten te herinneren. Tijdens een onderzoek werd aan geestelijk gezonde mensen en patiënten met een depressie gevraagd naar afbeeldingen te kijken van allerlei huishoudelijke voorwerpen.

De test was zo gemaakt dat sommige van die voorwerpen twee keer voorkwamen in de reeks foto’s. Soms ging het daadwerkelijk om exact dezelfde voorwerpen, soms om twee voorwerpen uit dezelfde categorie die een beetje op elkaar lijken, zoals deze afbeeldingen van touw.

De vraag die alle proefpersonen kregen was makkelijk: haal de exacte dubbelingen uit de fotoserie. Mensen zonder depressie deden dat duidelijk beter (54 procent goed). Mensen die wel een depressie hadden, dachten vaak dat verschillende voorwerpen uit dezelfde categorie hetzelfde waren (34 procent goed).

De onderzoekers, van Brigham Young University in de VS, wijzen er op dat in eerdere studies is aangetoond dat mensen met een depressie een kleinere hippocampus hebben. Dat deel van de hersens houdt zich bezig met het vormen van nieuwe herinneringen. Die kleinere vorm duidt wellicht ook op een slechtere werking, zo denken ze. Daarbij gaan vooral details verloren, zoals of een stuk touw rood of groen is.

Het onderzoek staat in het huidige nummer van het vakblad Behavioral Brain Research.