Depressie leidt tot hartziektes


Depressieve klachten hebben een negatieve invloed op het ontstaan en het beloop van hart- en vaatziekten. Een mogelijke verklaring ligt in ontstekingsmechanismen, blijkt uit onderzoek van de universiteit Tilburg. Die zijn ook betrokken bij aderverkalking, een belangrijke voorloper van hart- en vaatziekten.

Depressie voorloper hartaanval?

Depressie en ontstekingsmechanismen blijken bij zowel oudere hartpatiënten, gezonde volwassenen en adolescenten met elkaar geassocieerd te zijn. Depressieve klachten hogere voorspellen ontstekingswaarden in het bloed en niet andersom. Vooral mensen die vaker last hebben van depressieve gevoelens laten hogere ontstekingswaarden zien. Ook een ongezonde leefstijl, zoals roken, niet sporten en overgewicht, spelen een belangrijke rol in deze relatie.

De resultaten tonen aan dat herhaalde depressieve klachten in combinatie met een ongezonde leefstijl bijdragen aan een verhoogd risico op hogere ontstekingswaarden in het bloed, al in de adolescentie. Dit verklaart mogelijk de verhoogde kans die depressieve mensen hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten alsook de slechtere prognose voor patiënten met hart- en vaatziekten.

Follow Faqtman on Twitter