Denk om je hart: poets je tanden


Veel suiker is slecht voor je hart en voor je tanden. Weinig poetsen is dat ook. Twee keer poetsen is goed voor je hart.

Jong geleerd is oud gedaan: zorg goed voor je hart!
Jong geleerd is oud gedaan: zorg goed voor je hart!

Voor je hart is het belangrijk dat je gezond eet. Maar ook de dingen waar je mee kauwt zijn belangrijk. Twee keer daags poetsen helpt hartproblemen te voorkomen. Want Engelse onderzoekers zijn er uit: als je niet twee keer per dag met tandpasta in de weer gaat, kan het slecht zijn voor je hart. Dit komt omdat ontstekingen in je tandvlees kunnen ontstaan. En ontstekingen zijn soms een voorbode van het ontstaan van bloedproppen in je aderen. Hierdoor kan je dus hartproblemen krijgen. Hoewel dit al bekend was is nu ook de invloed van regelmatig poetsen aangetoond.

Voor het onderzoek gebruikten de wetenschappers van het University College in Londen de gegevens van 11.000 Schotten die deelnamen aan een landelijk gezondheidsonderzoek. Toen de bekende invloeden als overgewicht, roken en ziektes in de familie weg waren gehaald, bleek dat poetsen wel degelijk goed voor je hart is.

Personen die minder vaak poetsen, hadden tot 70% meer kans om een hartziekte te krijgen dan mensen die netjes twee keer per dag hun tanden poetsen. Denk dus voortaan niet alleen aan je gebit maar ook aan je hart en poets je tanden.

Foto: Flickr