Denk je niet dik


Heb je als vrouw niets te klagen over je uiterlijk? Kijk dan niet naar dikke vrouwen. Je hersenen worden gek.

F001/1427

Een pondje meer of minder maakt voor de meeste vrouwen niet uit. Die kunnen wat schommelingen in hun gewicht wel hebben. Toch maken ze zich allemaal zorgen. Onderzoekers uit de Amerikaanse staat Utah keken of vrouwen die een ´normaal´ beeld hebben van wat een gezond gewicht is bij een vrouw zich nog steeds zorgen maken om hun gewicht. Je raadt het al: jong en oud begon zich ernstig zorgen te maken.

En hoewel ze het niet wilden toegeven, werden ze verraden door hun hersenen die overuren maakten. De hersenen maakten zich niet zo druk als bij vrouwen met een eetstoornis, hoewel het patroon van de hersenactiviteit wel gelijk is aan dat van iemand met bijvoorbeeld anorexia. Mannen die niets te vrezen hadden, deden dat in tegenstelling tot hun vrouwelijke collega´s dan ook niet.

De Amerikaanse onderzoekers geven de maatschappij de schuld, volgens hen is met dit onderzoek aangetoond dat de angst om dik te zijn, of te worden, niet in je genen zit. Anders zouden mannen immers zich ook zorgen maken, zo stellen de onderzoekers.

De mannen en vrouwen moesten tijdens het onderzoek naar foto´s kijken van lichamen van wisselende omvang, maar van hetzelfde geslacht als zijzelf. Vervolgens moesten de proefpersonen zich inbeelden dat iemand hem of haar zou vergelijken met de persoon op de foto. Wanneer er foto´s van mensen met overgewicht voorbij kwamen werd bij vrouwen het deel van de hersenen dat zorgt voor zelfreflectie en eigenwaarde enorm actief. Dit deel ook wel prefrontale cortex (cortex praefrontalis) genoemd, was nog veel actiever bij vrouwen met een eetstoornis die naar volle tot dikke vrouwen keken.

De Amerikanen zijn nog van plan om vrouwen met overgewicht ook de test te laten maken om te kijken of de verhoogde staat van paraatheid van de hersenpan niet komt omdat de vrouw enkel zichzelf anders moet zien dat ze zichzelf altijd ziet. Wel vinden onderzoekers het belangrijk dat vrouwen zich bewust zijn van de grens die dichtbij genaderd kan worden tussen onzeker zijn en een vreselijke eetstoornis.

Foto: Science Photo